Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD izručile Noriegu FrancuskojSjedinjene Države izručile su Francuskoj bivšega panamskoga diktatora Manuela Noriegu , gdje ga čeka suđenje za pranje novca od trgovanja kokainom.
Noriega, koji je bio pritvoren u saveznom zatvoru kod Miamija na Floridi, ukrcan je na noćni let Air France-a za Pariz, prema navodima neimenovanih službenika ministarstva pravosuđa, koje citiraju američki mediji.

Noriega će biti izručen francuskim vlastima danas, a kasnije će biti izveden pred sudiju koji treba da utvrdi hoće li i dalje ostati u pritvoru.Ranije u ponedjeljak, američka državna sekretarka Hilari Klinton potpisala je nalog za izručenje Noriege, rekao je portparol Stejt Departmenta, Mark Toner.

Noriega je svrgnut 1989., u američkoj vojnoj intervenciji koju je naredio tadašnji predsjednik Džordž Buš stariji.

Posredovanje u krijumčarenju tona kokaina, namještanje izbora i kršenje ljudskih prava bili su povod američke intervencije protiv Noriege, ranije bliskog saradnika CIA-e i najpouzdanijeg saveznika SAD u Srednjoj Americi.

Pred sudom u Miamiju, Noriega je 1992. osuđen za iznudu i krijumčarenje kolumbijskog kokaina na 40 godina zatvora a kazna mu je kasnije smanjena na 30 godina.

Francuska je zatražila njegovo izručenje nedugo prije no što je 9. aprila 2007. odslužio 17,5 godina. Nakon zatvora Noriega je u američkom pritvoru čekao izručenje Francuskoj.

Francuski državni tužitelji tvrde da je Noriega "oprao" oko tri miliona dolara od kokaina, kupovinom luksuznih apartmana u Parizu. Noriega je osuđen u odsutnosti na deset godina zatvora, ali je Francuska pristala da mu ponovno sudi ako bude izručen.

Bude li na ponovljenom suđenju proglašen krivim očekuje ga do 10 godina zatvora.Njegovo izručenje tražila je i Panama zbog ubistava političkih protivnika između 1983. i 1989. godine.
XS
SM
MD
LG