Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protesti u Ukrajini zbog ratifikovanja sporazuma sa RusijomRuski i ukrajinski parlamenti ratifikovali su danas sporazum o produženju boravka ruske Crnomorske flote u Sevastopolju na period do 2042. godine.

Sadašnji sporazum važi do 2017. godine, ali su predsjednici Dmitrij Medvedev i Viktor Janukovič 21. aprila u Harkovu potpisali novi kojim se boravak produžuje na još 25 godina. Sporazum predviđa i smanjenje cijene ruskog gasa za Ukrajinu za 30 odsto.

Sporazum je ratifikovan sa 236 glasova "za", uz oštro protivljenje opozicije koja je pokušala da spriječi održavanje današnje sjednice parlamenta. U salu je čak bačena dimna bomba, ali predsjednik Vrhovne rade Vladimir Litvin ipak nije prekinuo sjednicu.

U ruskoj Državnoj Dumi za ratifikaciju sporazuma glasalo je 410 odž 439 prisutnih poslanika. Dokument treba da ratifikuje i gornji dom ruskog parlamenta Savjet federacije i očekuje se da će se to dogoditi 28. aprila.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Denisov rekao je odgovarajući na pitanja poslanika Dume da će, ukoliko Ukrajina poništi sporazum, to predstavljati grubo kršenje medjunarodnog prava.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko danas je u Kijevu obećala da će taj sporazum poništiti kad dođe na vlast jer ga je ukrajinski parlament ratifikovao "izdajnički".

"Mi ćemo ga poništiti čim dođemo na vlast. Odluka Vrhovne rade je sramotna kao i sam sporazum. To je izdaja nacionalnih interesa", rekla
je Timošenko.

Predsjednik Komiteta za odbranu Državne Dume Viktor Zavarzin rekao je da je produžavanje boravka ruske flote u Sevastoplju potvrdilo spremnost novog ukrajinskog rukovodstva da bilateralne odnose podigne na novi, kvalitetniji nivo.
XS
SM
MD
LG