Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zagreb: Smanjuje se broj bolnica u reformi zdravstva


Hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović predstavio je dokument "Nastavak reforme zdravstvenog sustava u sklopu gospodarskih mjera". Predstavljanju je nazočila i premijerka Jadranka Kosor koja je podržala sve nove mjere u zdravstvu.

Prema toj reformi od 16 bolnica u Zagrebu trebalo bi ih ostati šest, a bolnice će se spajati. Tim spajanjima na upravi bolnica uštedjet će se između sedam i pol i 13 milijuna
Također, bolnički odjeli koji se preklapaju spajat će se u jedan odjel. Objedinit će se i javna nabava u kojoj bi se trebalo uštedjeti 170 milijuna kuna, prenosi portal Htnet.

Dogodit će se promjene vezane uz prava komu će država plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. Najbitnija promjena je ta da se za sve uvodi dohodovni cenzus koji će iznosi oko 1500 kuna odnosno oko 200 eura , što znači da će učenici, redoviti studenti, dobrovoljni darivatelji krvi, stopostotni invalidi i donori organa automatski biti oslobođeni dopunskog osiguranja, svi ostali na temelju primanja će plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje.
XS
SM
MD
LG