Dostupni linkovi

Predlog o zabrani krsta u nemačkim školama



Predlog nemačke političarke turskog porekla da se u državnim školama zabrane hrišćanski krstovi izazvala je pravu buru u njenoj stranci i pretnje smrću od desničarskih grupa.

Ajguel Oezkan (38), ćerka turskih imigranata, koja je najverovatnije buduća ministarka za socijalna pitanja u vladi desnog centra zapadne nemačke države Donje Saksonije, pozvala je na zabranu krstova jer škole treba da budu neutralno mesto.

"Hrišcanski simboli ne pripadaju državnim školama. Škole treba da budu neutralna mesta", rekla je Oezkan magazinu "Fokus".

Članovi njene Demohrišćanske stranke (CDU) Angele Merkel brzo su osudili komentare i neki traže se da političarka odrekne svoje uloge regionalnog ministra, koju preuzima u utorak.

Premijer Donje Saksonije Kristijan Vulf, koji je dobio pohvale prošle sedmice zbog postavljenja Ajguel Oezkan u njegov kabinet, odbacio je njene predloge kao "lični stav" i potvrdio da njegova vlada podržava hrišćanski krst u školama.

Oezkan, advokat iz Hamburga, čiji su roditelji emigrirali 1960. godine, kaže da sebe ne smatra posvećenim muslimanom, ali da njena porodica obeležava muslimanske praznike.

U Nemačkoj živi oko tri miliona ljudi turskog porekla, od kojih su vecina došli u zemlju kao gastarbajteri u decenijama nakon Drugog svetskog rata. Vlada Angele Merkel pokušava je da se uhvati u koštac sa problemima integracije muslimanske populacije.

Ajguel Oezkan ce biti prvi državni ministar turskog porekla u Njemackoj.
XS
SM
MD
LG