Dostupni linkovi

Ministri vanjskih poslova EU danas o EULEX-u i BiH



Ministri vanjskih poslova Evropske unije pozdravit će u ponedjeljak u Vijeću za vanjske poslove EU, napore svoje Misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) da pojača svoje prisustvo na sjeveru Kosova. Diskutovat će i o policijskoj misiji EU u BiH i pozdraviti preusmjeravanje njenog mandata na podršku borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i rezultate ostvarene u ovom domenu, saopćeno je u Bruxellesu.

Vijeće bi trebalo da registruje važnu ulogu misije EULEX na Kosovu u jačanju stabilnosti u regionu. Izrazit će podršku pristupu ove misije u jačanju napora u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, navedeno je u petak u najavi sjednice Vijeća za vanjske poslove.

Također, Vijeće će pozdraviti napore za povećanje prisustva i aktivnosti EULEX-a na sjeveru Kosova, pored ostalih aktera EU, uključujući i uspostavljanje "Evropske kuće" u Kosovskoj Mitrovici.

Vijeće će podvući kontinuirani važan doprinos koji Unijina operacija ALTHEA daje naporima EU u BiH i pozdraviti napredak u provođenju novih zadataka ove misije kao što su izgradnja administrativnih kapaciteta i obuka kadrova.

Zapadni Balkan ni ovaj put neće biti glavna tema ministarskog sastanka kojim će dominirati rasprava o zajedničkoj vanjskoj i odbrambenoj politici, ali i situacija u Afganistanu, Kirgistanu, Sudanu i Burmi.
XS
SM
MD
LG