Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radmanović: Istanbulska deklaracija neće doprineti stabilnosti BiH


Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da "Istanbulska deklaracija" neće doprineti stabilnosti Bosne i Hercegovine niti dobrosusedskim osnosima sa Srbijom.

Radmanović je rekao da je potpisivanjem "Istanbulske deklaracije" predsedavajući Predsedništvu BiH Haris Silajdžić prekršio Ustav BiH, jer je deklaraciju potpisao bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH.

"Predsedavajući Predsedništvu BiH Haris Silajdžić je zajedno sa svojim ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem bio u nezvaničnoj poseti Istanbulu i zato nije mogao prihvatiti nikakakv dokument u ime BiH", kazao je srpski član Predsedništva BiH na konferenciji za novinare.

Radmanović je poručio da će odbiti "Istanbulsku deklaraciju" ako se o njoj bude raspravljalo u Predsedništvu BiH, dodajući da je za potpisivanje ove deklaracije Silajdžiću bila potrebna odluka Predsedništva BiH.

Predsednici Srbije i Turske, Boris Tadić i Abdulah Gul, i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić potpisali su juče u Istanbulu deklaraciju, kojom su potvrdili zajedničko opredeljenje da će raditi na izgradnji mira, stabilnosti i prosperiteta na Balkanu.
XS
SM
MD
LG