Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Austrija pristupila Južnom toku


Austrija i Rusija su u subotu, tokom službene posjete premijera Vladimira Putina Beču, potpisale sporazume o gradnji plinovoda Južni tok na području Austrije i o suradnji dviju naftnih kompanija, Gazproma i OMV-a, koji će biti nositelji provedbe toga projekta.

Realizacija ove saradnje doprinijeće boljem povezivanju Rusije i Austrije i boljoj opskrbi Evrope energentima, posebno plinom, izjavili su na konferenciji za novinstvo austrijski kancelar Werner Faymann i ruski premijer Vladimir Putin, uz naglašenu želju da se projekt što brže realizira.

Završetak radova na gradnji planiranog plinovoda Južni tok na teritoriju Austrije planira se za 2015., a imat će godišnji kapacitet od 63 milijarde kubičnih metara plina.

Dosad je osam država formalno pristupilo zajedničkom rusko-talijanskom projektu gradnje plinovoda Južni tok: Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Srbija, Rumunjska i Grčka. Austrija je osma. Tim će se plinovodom ruski plin preko Crnog mora transportirati do Italije i Austrije.
XS
SM
MD
LG