Dostupni linkovi

Armenija: Obilježavanje 95 godina od masakra u Otomanskom carstvu


Više hiljada Armena izašlo je sinoć na ulice glavnog grada Erevana zahtjevajući od Turske da prizna genocid nad Armenima.

Više od 5 000 ljudi noseći baklje učestvovalo je u povorci koja se okupila kod spomenika na jednom brdu posvećenom žrtvama masakra, za koji Armeni tvrde da je bio genocid i zahtjevaju da to prihvati međunarodna zajednica, ali i Ankara.

Predsjednik Serž Sarksijan, koji je učestvovao u svečanoj ceremoniji rekao je da međunarodno priznanje da su Turci nad Armenima počinili genocid neizbježno.

"Zahvalni smo ljudima u mnogim zemljama širom svijeta, uključujući i Tursku, koji razumiju važnost sprečavanja zločina protiv humanosti i koji su sa nama u ovoj borbi. Ovaj proces je neizbježan i on nema alternativu", rekao je Sarksijan.

On je potvrdio zamrzavanje procesa ratifikacije sporazuma s Turskom, što je prema ocjeni domaćih analitičara onemogućilo normalizaciju odnosa Turske i Armenije.

Kao razlog za zamrzavanje procesa ratifikacije, vladajuća koalicija u Erevanu je navela tursko odbijanje da ratifikuje sporazume bez uslova.
XS
SM
MD
LG