Dostupni linkovi

Ministri kulture Zapadnog Balkana potpisali platformu očuvanja kulturne baštine


Na Cetinju će danas biti nastavljena šesta konferencija ministara kulture država Zapadnog Balkana, na kojoj će se raspravljati o unapređenju saradnje u oblasti zaštite i revitalizacije kulturne baštine.

Kasno sinoć ministri kulture država regiona zapadnog Balkana potpisali su Cetinjsku deklaraciju, koja je temelj zajedničke platforme zemalja potpisnica na očuvanju kulturne baštine jugoistočne Evrope.

Deklaracijom, koja se oslanja na sva ranija potpisana međunarodna dokumenta iz ove oblasti, između ostalog, preporučuje se širenje mreže eksperata, osnivanje Regionalnog centra za menadžment u oblati kulturne baštine, kao sredstva održivog razvoja.

Deklaraciju su potpisali ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović, u ime minstarstva kulture Srbije Nadica Momirov, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, Božo Biškupović u ime Hrvatske, Elizabeta kančevska - Mileska u ime Makeodnije, te predstavnici Italije Mairo Loli Geti, Albanije Ferdniard Džaferaj, Bugarske Todor Čobanov, Moldavije Gerge Postika i Rumunije Vasilka Timiš.
XS
SM
MD
LG