Dostupni linkovi

NATO utvrdio plan prenosa ovlašćenja na vlasti Avganistana


Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO razgovarali su petak u Talinu o uslovima postepenog prenosa ovlašćenja na avganistanske vlasti, kako na vojnom tako i na civilnom planu, sto će omogućiti postepeno povlačenje medjunarodnih trupa iz te zemlje.

"Dogovorili smo se danas o pristupu koji će nam omogućiti da započnemo period tranzicije" ka prenosu ovlašćenja, izjavio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen nakon ministarskog sastanka, dodajući da bi taj proces mogao da započne tokom godine.

On, medjutim, nije naveo detalje o uslovima pod kojima će se odvijati prenošenje ovlašćenja, niti o tome kako će ti uslovi biti tumačeni od distrikta do distrikta, i od provincije do provincije, već je samo rekao da "od danas postoji mapa puta ka tranziciji".

"Naredna etapa biće usvajanje tog plana na medjunarodnoj konferenciji o Avganistanu koja bi trebalo da se održi sredinom jula u Kabulu", kao nastavak sličnog skupa koji je održan krajem januara u Londonu.

Nakon toga, "čitav proces biće pokrenut najkasnije do samita NATO koji je najavljen krajem novembra u Lisabonu", rekao je prvi čovek NATO.
XS
SM
MD
LG