Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EK dala 20 miliona evra za izgradnju crnogorskog autoputa do Srbije


Evropska komisija pomoći će Vladu Crne Gore sa 20 miliona evra za izgradnju auto puta od Bara do granice sa Srbijom, saopštio je večeras ministar saobraćaja Andrija Lompar.

Lompar je nakon sastanka u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije (EK) i Evropske investicione banke (EIB) podgoričkoj televiziji "In" kazao da je postignut kompromis i sa tom bankom, koja je odbijala da podrži gradnju za vladu "prioritetne" deonice od Podgorice do Mateševa u dužini od 42 kilometra.

Ministar saobraćaja je kazao da EK "stoji 100 odsto" iza vladinog projekta i njena pomoć se odnosi na tehničku podršku vladinim aktivnostima za izgradnju auto puta Bar-Boljare u dužini od 170 kilometara.

Lompar je kazao da je EIB predložila gradnju tri deonice auto-puta istovremeno, te da je spremna da sa 50 odsto sredstava finansira gradnju prve dve deonice od Djurmana do Podgorice.

EIB se protivila nameri vlade da se prvo gradi deonica od Podgorice do Mateševa. Kilometar te zahtevne deonice, prema nekim procenama, košta oko 28,5 miliona evra.
XS
SM
MD
LG