Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko: MAP važna garancija sigurnosti gradjana BH


Visoki predstavnik medjunarodne zajednice Valentin Inzko pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova NATO-a na sastanku u Talinu da pozovu BiH da pokrene Akcioni plan za članstvo (MAP).

"Ovo je veoma važna garancija sigurnosti za obične građane u BiH", rekao je Inzko, naglasivši da je u više navrata tokom proteklih mjeseci u Bruxellesu i Sarajevu prezentirao ovu procjenu Sjevernoatlantskom vijeću.

Ministri vanjskih poslova NATO-a i dalje su zabrinuti činjenicom da pitanje nepokretne vojne imovine još nije riješeno, te su na samitu u Talinu ovlastili Sjevernoatlantsko vijeće da prihvati prvi Godišnji nacionalni program BiH (osnovni mehanizam za provođenje MAP-a) tek nakon što se nepokretna vojna imovina, identificirana kao neophodna za buduće vojne svrhe, službeno registrira kao državna imovina BiH kojom će raspolagati Ministarstvo obrane BiH, navodi se u saopćenju Ureda visokog predstavnika.

"Zaključci ministara vanjskih poslova NATO-a u potpunosti su u skladu sa uslovima koje je utvrdio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) za odluku o zatvaranju OHR-a i tranziciju u angažman pod vodstvom EU", rekao je Inzko.
XS
SM
MD
LG