Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenija: Ističe rok za arbitražni referendum


U ponedjeljak će proći sedam dana otkako je slovenski parlament potvrdio arbitražni sporazum s Hrvatskom, a to je i zadnji rok do kojega se službeno može podnijeti inicijativa za održavanje referenduma na kojemu će se o arbitražnom sporazumu očitovati slovenski birači.

Parlament sa sastoji od 90 zastupnika, a za raspisivanje referenduma potrebni su potpisi njih najmanje 30.

Iz stranke Socijalnih demokrata (SD), koju vodi premijer Borut Pahor, priopćili su da potpise već imaju, ali inicijativu za referendum još nisu podnijeli jer čekaju potpise zastupnika iz drugih stranaka. Na sastanku Boruta Pahora s parlamentarnim strankama prije ratifikacije dogovoreno je da treba održati zakonodavni referendum o arbitražnom sporazumu, iako je sam premijer prije toga izjavljivao da referendum, što se njega tiče, ne bi bio potreban te da Sloveniji arbitraža, kao korak prema rješenju graničnog pitanja, odgovara.

Po pojedinim slovenskim medijima, taktiziranje u vezi s tim čijim će potpisima referendum biti raspisan stvar je ocjene na koga će pasti odgovornost za njegov rezultat, a osobito za budući ishod arbitraže.
XS
SM
MD
LG