Dostupni linkovi

Presuda u slučaju "Sejdić i Finci" neće nestatiPredsjedavajuća Savjeta ministara Savjeta Evrope Mišelin Kalmi-Rej rekla je da presuda u slučaju "Sejdić i Finci" neće nestati i BiH je pod pravnom obligacijom da je implementira, piše sarajevsko "Oslobođenje".

Mišelin Kalmi-Rej je istakla da presuda ne traži radikalne promjene Ustava, ona samo rješava pitanja diskriminacije.

"Mi razumijemo da je ovo veoma važno i osjetljivo pitanje. Ali, ako ne budemo vidjeli ozbiljene napore u smislu rješavanja problema u razumnom vremenskom periodu, Savjet ministara Savjeta Evrope će morati reagovati", naglasila je ona i dodala da pravni eksperti treba da nastave da rade, političke partije da nastave da raspravljaju o kontroverznim pitanjima i da se ne upliću u izbornu kampanju.

Kalmi-Rej, koja je i ministar vanjskih poslova Švajcarske, rekla je da je Savjet Evrope pozvao da se ubrzano implementira odluka u predmetu Sejdić i Finci prije oktobarskih izbora, ali Radna grupa nije uspjela usvojiti nacrt ustavnih amandmana i čini se nemogućim da mogu biti usvojeni u parlamentu BiH do 6. maja kada Centralna izborna komisija treba da objavi dan održavanja izbora.

Prema njenim riječima, to je propuštena prilika i to znači da će naredni izbori biti održani prema ustavnim i pravnim propisima koje je Evropski sud za ljudska prava proglasio diskriminatorskim, te da se njima ruši Evropska konvencija o ljudskim pravima.
XS
SM
MD
LG