Dostupni linkovi

Iran počeo vojne vježbe u Perzijskom zaljevu


Iran je u četvrtak u Hormuškom tjesnacu u Perzijskom zaljevu počeo veliku vojnu vježbu, a raniji početak redovnih godišnjih vježbi tumači se odgovorom na američku nuklearnu prijetnju koju je početkom mjeseca indirektno uputio predsjednik SAD-a Barack Obama, javile su svjetske agencije.

"Najvažnija poruka vježbe u trenucima kad smo suočeni s nuklearnim prijetnjama jest da se snažno odupiremo kako bismo svima koji prijete svjetskom miru i sigurnosti pokazali kako nisu kadri pokrenuti rat, pa ni nuklearni", rekao je hodžatoleslam Ali Širazi, predstavnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, pripadnicima iranske mornarice.

Iran je razgnjevila Obamina izjava o novoj američkoj nuklearnoj politici u kojoj je obećao da SAD neće upotrijebiti atomsko oružje protiv država koje ga i same nemaju. Iz tog konteksta izravno su isključeni Iran i Sjeverna Koreja, što je iransko čelništvo protumačilo kao neizravnu prijetnju.

"Već 31 godinu SAD nam prijeti, ali nije bio u stanju učiniti baš ništa", dodao je Širazi na početku vojne vježbe koja bi trebala trajati do subote.
XS
SM
MD
LG