Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Preminuo Samaranch


Bivši predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Juan Antonio Samaranch preminuo je 21. aprila u 89 godini, saopšteno je iz klinike u Barceloni gdje je u utorak Samaranch primljen zbog srčanih tegoba.

Samaranch je bio predsjednik MOK-a na čijem je čelu proveo jedanaest godina. Funkciju je preuzeo 1980. i obavljao je do 2001. godine. Na čelu MOK-a bio je i za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Jedino je Pierre de Coubertin, tvorac modernih Olimpijskih igara, proveo više vremena na ovom položaju, od 1896. do 1925. godine.

"Znam je da vrlo blizu moj kraj. Ja, kao što znate, imam 89 godina. Smijem li vas zamoliti da razmislite o davanju časti i dužnosti mojoj zemlji da organizira Olimpijske igre 2016. godine", rekao je Samaranch u jednom od posljednjih govora pred Međunarodnim olimpijskim odborom, kada je pokušao lobirati da Madrid dobije domaćinstvo Igara 2016. godine.

Samaranch je bio na bolničkom liječenju više puta tokom nekoliko posljednih godina.

Bivši predsjednik MOK-a bio je u bolnici u Monaku prošle godine, nakon što se onesvijestio. U Švicarskoj i Španiji liječen je od visokog krvnog pritiska 2001. i 2007. godine. Također je primao dijalizu zbog problema sa bubrezima.
XS
SM
MD
LG