Dostupni linkovi

Beograd: javna rasprava u predmetu Ilija Jurišić



Ilija Jurišić i njegovi advokati trebalo bi danas da se nađu pred Apelacionim vijećem suda u Beogradu kako bi osporili prvostepensku presudu kojom je Jurišić osuđen na 12 godina zatvora. Tokom prvostepenog postupka je saslušano oko 80 pripadnika nekadašnje JNA.

Tužilaštvo je nakon prvostepenog postupka poručilo da je za njih utvrđena pravomoćna istina o cijelom slučaju. U žalbi Apelacionom vijeću traže maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora za djela koja se Jurišiću stavljaju na teret.

Sudskim vijećem Apelacionog suda, koje će odlučivati o žalbi Jurišićevih advokata Đorđa Dozeta i Stevana Protića, predsjedavat će Omer Hadžiomerović.

Poučeni neprofesionalnim ponašanjem sudskog vijeća Okružnog suda u Beogradu, Fondacija Istina, Pravda i Pomirenje uputila je molbu za monitoring rasprave pred Apelacioniom sudom u Beogradu brojnim nevladinim i vladinim organizacijama širom svijeta, saopšteno je iz ove fondacije.

Ilija Jurišić, ratni predsjednik Općinskog vijeća Tuzla, uhapšen je na beogradsko aerodromu u maju 2007. godine zbog optužnice srbijanskog pravosuđa da je počinio ratni zločin u slučaju "Tuzlanska kolona", kada je napadnut konvoj JNA.
XS
SM
MD
LG