Dostupni linkovi

Sarajevo: na proteste stiže 15.000 boraca



Udruženja boračkih organizacija u Kantonu Sarajevo danas će u 12.05 sati pred zgradom Vlade Federacije BiH održati mirne proteste na kojima bi se moglo pojaviti i do 15.000 demonstranata.

Protesti će biti organizovani i u Mostaru i Travniku, a koordinacija ovih kantonalnih boračkih organizacija najavila je blokadu magistralnih puteva.

Demostranti smatraju da se Vlada Federacije prema njema odnosi nekoretno, stoga žele spriječiti namjeru vlasti da dvije trećine boračke populacije ostavi bez ikakvih primanja.

Na zahtjev temeljnih boračkih udruženja, Vlada Federacije BiH je jučer, na hitnoj telefonskoj sjednici, donijela Uredbu o prihodovnom cenzusu za korisnike prava po osnovu ratnih priznanja i odlikovanja, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Uredbom se utvrđuje visina prihodovnog cenzusa u iznosu od 2,5 prosječne neto plate isplaćene u Federaciji BiH u prethodnoj godini. Uredbom je regulisano i da će Vlada Federacije BiH vršiti redovnu analizu primjene i određivati prihodovni cenzus i prihodovni prag vodeći računa da ne bi više od 20 posto korisnika ostalo bez naknade.

Navedena Uredba ima privremeni karakter i primjenjivat će se od 1. maja ove godine do početka primjene Zakona o prihodovnom cenzusu, navodi se u saopštenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
XS
SM
MD
LG