Dostupni linkovi

Trojica ministara za punu integraciju Balkana u EU


Trojica ministara za punu integraciju Balkana u EU

(Pripremio: Nebojša Grabež)

Ministri spoljnih poslova Španije, koja predsedava EU, Turske i Srbije, Migel Anhel Moratinos, Ahmet Davutoglu i Vuk Jeremić, založili su se u utorak uveče za punu integraciju Balkana u Evropsku uniju i za otklanjanje prepreka na tom putu.

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos rekao je da je cilj trilateralnog sastanka u Beogradu, da se što bolje organizuje Ministarska konferencija o zapadnom Balkanu, koja bi u junu trebalo da bude održana u Sarajevu.

U zajedničkom obraćanju novinarima posle sastanka, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je rekao, da je to bio susret prijatelja koji dele zajedničku viziju da zapadni Balkan bude u potpunosti uključen u EU.

Govoreći o planovima za Ministarsku konferencijiu u Sarajevu, Jeremić je rekao, da će Srbija učiniti sve da taj skup bude uspešan:

“Srbija veruje da je to veoma važan sastanak i daće sve od sebe da pomogne, da taj sastanak bude izuzetno uspešan. Ja mislim da je taj sastanak važan, potreban i da mora biti održan. Mislim da ćemo u dogledno vreme naći rešenje za sporna pitanja. Još uvek ga nismo pronašli, ali na tome radimo u najboljoj veri. Ako mi ne pronađemo to rešenje, ko će? Ja sam siguran da hoćemo!“

Jedno od spornih pitanja za Beograd na medjunarodnim skupovima je učešće Kosova kao nezavisne države.

Predsednik Srbije Boris Tadić odbio je da učestvuje na skupu na Brdu kod Kranja, zato što je na njemu učestvovao i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

"Postoje stvari koje je potrebno rešiti da bi se te zajedničke inicijative ostvarile. Ali ono što mogu da zaključim je, da postoji potpuna spremnost i rešenost kod svih da se pronađu adekvatni modaliteti", ocenio je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos rekao je, da je cilj trilateralnog sastanka u Beogradu, da se što bolje organizuje Ministarska konferencija o zapadnom Balkanu, zakazana za jun u Sarajevu.

Moratinos je, takođe, izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina dobiti "mapu puta" za približavanje NATO-u, što će biti jedna od tema na predstojećem sastanku u Talinu:

“Turska i Španija, kao članovi NATO-a, podržavaju članstvo Bosne i Hercegovine u ovoj alijansi. Sledeće nedelje biće održan značajan sastanak, na kome ćemo mi podržati Bosnu i Hercegovinu da dobije mapu za približavanje NATO-u.”
XS
SM
MD
LG