Dostupni linkovi

OHR o Vladi RS i Srebrenici


Zaključci Vlade RS predstavljaju još jedan nečuven pokušaj poricanja genocida koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine namjernim iskrivljivanjem utvrđenih historijskih i pravnih činjenica te predstavljanjem pogrešnih i lažnih informacija s namjerom da se sakrije istina, saopšteno je danas iz OHR-a.

"Iako je uvijek bilo potvrđenih ekstremista koji su pokušavali osporiti genocid, ništa ne može promijeniti činjenice o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine. Zaključci sadašnje Vlade RS-a, pod vodstvom SNSD-a, diskreditiraju RS kako u zemlji tako i izvan zemlje. Oni pokazuju samovoljno i bešćutno omalovažavanje strašnog utjecaja koje su događaji u Srebrenici imali na živote preživjelih članova porodica te obaveze RS prema Evropskoj konvenciji i Konvenciji o genocidu, kao i njene odgovornosti prema Aneksu 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i procesu traženja osoba koje se još uvijek vode kao nestale", navodi se saopćenju.

OHR navodi da su tvrdnje o pokušajima da se broj žrtava poveća pokopavanjem članova porodica u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari lažne. Odbor je napravio oko 50 izuzetaka od pravila da se samo žrtve genocida sahranjuju u Potočarima. Radilo se o izuzetno humanitarnim razlozima, ali se ipak prije nekoliko godina odustalo od te prakse. O tome postoji obimna dokumentacija, a te osobe nisu obuhvaćene izvještajem kao žrtve srebreničkog genocida.

Između ostalog, OHR ističe da i odbijanjem da imenuje svog predstavnika u Fondaciju “Memorijalni centar Srebrenica-Potočari” Republika Srpska namjerno odbacuje svaku priliku da učestvuje u donošenju odluka u Fondaciji i pronalaženju rješenja koja idu ka pomirenju u BiH.

"Pozivanjem na navodni spisak sa 35.000 osoba, koje su bile žrtve etničkog čišćenja paralelno sa ubijanjima, Vlada RS na neki način pobija činjenicu da su posmrtni ostaci 6.414 žrtava već nesumnjivo identificirani, dok još posmrtnih ostataka nađenih u masovnim grobnicama čeka na identifikaciju i to je kako neumjesno tako i uvredljivo", navodi se.
XS
SM
MD
LG