Dostupni linkovi

London: Izabran sudac u slučaju Ganić


Na ročištu pred britanskim sudom u slučaju bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića određen je sudija Timothy Workman, sudija kojeg smo mi tražili, a kojeg je srbijanska strana pokušavala izbjeći, potvrdio je Feni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Damir Arnaut.

Workman odlazi u penziju 15. jula te je istakao da se ovaj proces mora završiti do tada, a što daje puno jasniju sliku o rokovima.

" Naša odbrana ima rok do 18. maja da podnese svu dokumentaciju i argumentaciju kao i pisane izjave svih naših svjedoka. Potom, Srbija, odnosno britansko tužilaštvo, imaju rok do 15. juna da na naše podneske odgovori. Ročište u trajanju od pet dana o ovim podnescima počinje 5. jula", kazao je Arnaut.

Pored ovog procesa u meritumu, pojasnio je Arnaut, bit će vođen i paralelan postupak o nadležnosti Srbije da traži ekstradiciju za ova djela i argumente u tom procesu bh. odbrana mora dostaviti do 21. maja.

"Tužilaštvo na ovu argumentaciju mora odgovoriti do 28. maja. Ročište o tim podnescima bit će održano 11. juna. Mi se nadamo da ćemo već tada dobiti ovaj postupak, a na osnovu tih argumenata, a ako se to ne desi, to ni u kojem slučaju neće uticati na prethodni proces u meritumu", pojasnio je Arnaut.

Odbrana Ejupa Ganića je, u svakom slučaju, istakao je Arnaut, zadovoljna ishodom dana održanog ročišta.
XS
SM
MD
LG