Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo BH: Zahtjev za izručenje Kosa


Tužilaštvo BiH uputilo je Ministarstvu pravde BiH zahtjev za izručenje Franca Kosa , osumnjičenog da je počinio krivično djelo genocida u Srebrenici.

Nakon što je potvrđena informacija da je na graničnom prijelazu Bajakovo , po potjernici raspisanoj na zahtjev Tužilaštva BiH, Kos uhapšen, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je u proceduru zahtjev za izručenje osumnjičenog pravosuđu BiH.

Zahtjev je danas oko 12.00 sati upućen Ministarstvu pravde BiH, u dalju proceduru i dostavljanje pravosudnim organima Republike Hrvatske.

Franc Kos, rođen 16. jula 1966. godine u Celju, pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske sudjelovao u ubistvima bošnjačkih muškaraca i dječaka, nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, u julu 1995. godine.

Franc Kos, zvani "Slovenac", u bjekstvu je bio oko dva mjeseca, nakon što su po nalogu Tužilaštva BiH uhapšena trojica bivših pripadnika 10. diverzantskog odreda osumnjičena za krivično djelo genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
XS
SM
MD
LG