Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd:Nastavljeno suđenje za zločin u Lovasu


Suđenje četrnaestorici optuženih za ratni zločin u hrvatskome selu Lovasu 1991. nastavljeno je pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu svjedočenjem Ljubice Adamović, koja je rekla kako joj je u danima nakon upada srbijanskih snaga u selo ubijen svekar.

Svjedočeći videovezom iz Županijskoga suda u Vukovaru, Ljubica Adamović je u nastavku dokaznog postupka rekla kako se s djecom sklonila u podrum kuće u Lovasu, u čije su dvorište poslije došli pripadnici srbijanskih paravojnih postrojba, među kojima su bili optuženi Petronije Stevanović i muškarac kojeg su zvali Aca.

Po njezinim riječima, taj Aca odveo je njezina svekra, za kojega je poslije čula da je ubijen. Petronije im je govorio kako će ih sve odvesti u kukuruz i ubiti, a ostali su pljačkali po kući i oduzimali novac i zlato.
Dodala je kako je u danima nakon toga boravila u policijskoj postaji, gdje je vidjela prvooptuženoga Milana Devetka i drugooptuženoga Milana Devčića, te da je optuženi Milan Radojčić tih dana s njom razgovarao o novcu i zlatu koje joj je oduzeto.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.
XS
SM
MD
LG