Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Marš "Islam protiv terora" na ulicama MoskveOko 2.000 mladih različitih religija učestvovat će danas u maršu na ulicama Moskve pod nazivom "Islam protiv terora", saopšteno je iz političkog pokreta "Naši", prenose ruske novinske agencije.

Cjelokupan događaj organizovan je na incijativu mladih muslimana iz Moskve, koji su bili šokirani nedavnim terorističkim napadima na stanice podzemne željeznice u ruskoj prijestonici.

U dvostrukom samoubilačkom napadu na stanice podzemne željeznice u Moskvi "Lubjanka" i "Park kulture" 29. marta poginulo je 49 osoba, dok je povrijeđeno oko stotinu. Dva dana kasnije u gradu Kizljar u ruskom regionu Dagestan od eksplozije dvije bombe poginulo je 12 ljudi.

"Muslimani su veoma zabrinuti zbog moguće pojave ksenofobnog stava u društvu zbog terorista, kriminalaca koji ubijaju ljude i zbog kojih je stavljena mrlja na cjelokupan muslimanski svijet iza kojeg se kriju kada vrše nezakonite radnje," navodi se u saopštenju.

Cilj marša je da pokaže da terorizam nema vjeru ili nacionalnost i da se pobiju stereotipi koji se šire oko islama u modernom društvu, te da se uputi poziv svjetskim konfesijama da se ujedine u borbi protiv terorizma.
XS
SM
MD
LG