Dostupni linkovi

Normalizacija aviosaobraćaja uprkos erupciji vulkanaPrvi letovi sa sjevera Evrope uspostavljeni su nakon petodnevne pauze uzrokovane pepelom islandskog vulkana, prenosi sarajevo-x. Tri aviona poletjela su kasno u ponedjeljak sa amasterdamskog aerodroma Schiphol i to prema New Yorku, Šangaju i Dubaiju, javlja BBC.

Vjeruje se da bi danas ponovo mogli biti uspostavljeni i mnogi drugi letovi, iako je britanski Nats, organizacija koja se bavi kontrolom zračnog saobraćaja, objavio kako se situacija u nekim regionima pogoršava. Najnesigurniji je sjever Irske.

Britanski avioprevoznik British Airways, nakon ovih izvještaja, ponovo razmatra prethodni plan da uspostavi letove iz Londona već popodne.

Švicarski i zračni prostor na sjeveru Italije danas će biti otvoreni, dok je Francuska otvorila neke zračne koridore prema Parizu. Holandski ministar transporta izjavio je da i njegova zemlja radi na uspostavljanju letova, ali je upozorio da bi u slučaju pogoršanja situacije moglo doći do novih obustava.

Nebo iznad Njemačke, uz određene izuzetke, trebalo bi biti zatvoreno do podneva.
XS
SM
MD
LG