Dostupni linkovi

Od sutra postepeno uspostavljanje aviosaobraćaja u EU


Ministri saobraćaja Evropske unije dogovorili su se da se od sutra počne sa "postepenim i koordinisanim" uspostavljanjem aviosaobraćaja u delu vazdušnog prostora, rekao je danas španski ministar, čija zemlja je aktuelni predsedavajući Unije.

Ovaj dogovor postignut je na danas održanaj video konferenciji na kojoj su evropski ministri saobraćaja razgovarali o krizi nastaloj u aviosaobraćaju zbog širenja oblaka vulkanskog pepela sa Islanda.

Ovo delimično otvaranje aviosaobraćaja stupa na snagu od utorka u 8.00 po centralnoevropskom vremenu, rekao je španski ministar saobraćaja Hose Blanko na konferenciji za štampu.

Kako je rekao evropski ministri su odlučili da uspostave tri geografske zone - jednu blizu centra ispuštanja vulkanske prašine s Islanda, u kojoj će restrikcije za aviosaobraćaj ostati "potpuno" na snazi, drugu gde će saobraćaj moći da se odvija bez opasnosti što će se odrediti "u satima koji dolaze, i treću zonu u kojoj neće biti "nikakvih ograničenja".

"Mi smo jasno rekli da je bezbednost naš apsolutni prioritet i briga za bezbednost će diktirati odluke koje će se donositi narednih dana", rekao je španski ministar.

Evropski komesar za transport Sim Kalas je naglasio da su se ministri saobraćaja EU jednoglasno dogovorili na osnovu predloga nacionalnih vlasti i stručnjaka Eropske agencije za kontrolu letova "Eurokontrola" (Eurocontrol) da pojačaju evropsku koordinaciju i procenu rizika u vazdušnom prostoru.

Najavio je da se Španija kao predsedavajuća EU složila da se održi još jedan sastanak na kome će se razmatrati ekonomski efekat krize. Takođe će se raditi na tome da se putnicima olakša vraćanje kućama različitim prevoznim sredstvima kad nije moguće da se vrate avionom, i da će zemlje između sebe usklađivati te mere, prenosi Beta.
XS
SM
MD
LG