Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Alkalaj: Srbija se meša u unutrašnje stvari BiHMinistar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj ocenio je da su odnosi sa Srbijom ponovno u fazi zastoja, istakavši da bilateralne odnose izmedu BiH i Srbije karakterišu znatne oscilacije.

"Smatramo da je zainteresiranost Srbije za dobrobit Srba koji žive u BiH legitimna, međutim, ono što zabrinjava su način i metode kojima Srbija nastoji da utiče na pitanja koja su izvorno i isključivo unutrašnjopolitičke pitanja BiH", rekao je Alakalaj u intervjuu beogradskom "Blicu" od ponedjeljka.

Prema njegovim rečima, javni istupi pojedinih zvaničnika Srbije koji pokušavaju da ospore međunarodno-pravni legitimitet i suverenitet BiH nikako ne doprinose daljnjoj normalizaciji i razvijanju dobrosusedskih odnosa dveju zemalja.

Alkalaj je kazao da već godinama stoje nerešena i otvorena pitanja granica, saradnja s Tribunalom u Hagu, pitanje sukcesije, odnosno imovine preduzeća BiH na teritorijI Srbije, ali je institucionalna saradnja nadležnih tela BiH i Srbije na zadovoljavajućem nivou.

"Međutim, operacionalizacija te saradnje i konkretni pomaci na unapređenju odnosa redovno su uslovljeni političkim prilikama", rekao je šef bosanskohercegovačke diplomatije.
XS
SM
MD
LG