Dostupni linkovi

Konferencija u Beču: Ustavne promjene u BiH nužne


Provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" zahtijeva minimalno promjenu sadašnjeg izbornog sistema kako bi bila obezbijeđena usaglašenost predstojećih izbora sa standardima iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, jedan je od zaključaka Međunarodne konferencije o ustavnim promjenama u BiH, održane 16. i 17. aprila u Beču.

Učesnici konferencije, koju su organizovali Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Pravni fakultet Univerziteta u Beču, smatraju da je ustavna reforma nužna kako bi obezbijedila više pravne izvjesnosti i označila početak procesa suštinskih ustavnih reformi iznutra, što je više od puke primjene presude.

"Ovo bi se moglo postići i usvajanjem odredbe o evropskim integracijama kojom bi se potvrdila spremnost i volja institucionalnih aktera i građana BiH da u procesu pridruživanja EU uniji imaju siguran ustavni osnov", navodi se u preporukama konferencije, koje odražavaju rezultat diskusija u okviru Bečke konferencije, kao i konferencije o ustavnim reformama održane u Sarajevu 10. decembra 2009. godine.

Na skupu je ocijenjeno da se ustavna reforma mora odvijati u institucijama i kroz procedure za ustavne amandmane, uz učešće civilnog društva te podršku i smjernice EU, Savjeta Evrope i drugih međunarodnih institucija, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.
XS
SM
MD
LG