Dostupni linkovi

Obama ne dolazi na sahranu Kačinjskog u Krakov


Američki predsjednik Barak Obama, kao ni mnogi drugi vodeći svjetski državnici, zbog oblaka vulkanskog pepela koji je prizemljio avione u većem dijelu Evrope neće doći danas u Krakov na sahranu poljskog predsjednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije.

Bijela kuća saopštila je sinoć a zbog rizičnih ulova letenja Obama neće doputovati u Krakov, javljaju poljski mediji.

Prethodno je poljsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da na sahrani neće biti ni njemačka kancelarka Angela Merkel, a neizvjesno je da li će zbog zatvorenog vazdušnog prostora za civilne letove nad Njemačkom i Poljskom, doći i njemački predsednik Horst Keler.

Svoj dolazak na sahranu poljskog predsjedničkog para otkazalo je do sinoć 16 od 98 delegacija, među kojima je 69 trebalo da predvode šefovi država ili vlada, ili ministri.

Među prvima dolazak je otkazao predsjednik Makedonije Đordje Ivanov, a zatim između ostalih i britanski princ Čarls, švedski kralj Karl Gustav XVI, španski kralj Huan Karlos i premijer te zemlje Hose Luis Sapatero.

Dolazak na sahranu nisu otkazali čelnici Evropske unije, a predsjednik Evropskog parlamenta bivši poljski premijer Ježi Buzek uputio se u Krakov kolima.
XS
SM
MD
LG