Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obilježavanje 65. godina od proboja jasenovačkih logoraša


U Jasenovcu se danas obilježava 65. godišnjica proboja logoraša koji su 22. aprila pokušali da pobjegnu iz ustaškog logora u Jasenovcu, a komemoraciji će prisustvovati najviši zvaničnici Hrvatske.

Najavljeno je da će se prisutnima na komemoraciji žrtvama ustaškog logora smrti Jasenovac obratiti predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, kao i bivši predsjednik države Stjepan Mesić.

Kod spomenika Cvijet u Jasenovcu prisutnima bi trebalo da se obrate i predstavnik zatvorenika jasenovačkog logora Refik Piskavica i predsjednica Savjeta Spomen područja Jasenovac Katica Sedmak.

Na dan proboja u jasenovačkom logoru su bila 1.073 logoraša. Njih 600 krenulo je u proboj, a samo 91 logoraš je preživio i došao do slobode.

Preostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima. Istog dana, 22. aprila 1945. godine počeo je proboj zatvorenika Kožare, dijela logora u samom mjestu Jasenovac.

Od njih 167 proboj je preživjelo 11 logoraša.
XS
SM
MD
LG