Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Josipović: Bilo bi mudro da je vlada inicirala pomirenje


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je danas premijerki Jadranki Kosor da pokrene proceduru preisipitivanja odgovornosti predsednika države ukoliko misli da je on svojim govorom u parlamentu BiH prekšio Ustav.

"Ako premijerka smatra da sam ovim potezom prekršio Ustav, onda neka u skladu s propisima provede proceduru preispitivanja odgovornosti predsednika Republike, ali ako se pokaže da nisam prekšio Ustav, onda tražim da premijerka podnese ostavku", izjavio je Josipović za portal seebiz.eu.

Premijerka Kosor izjavila je da nikad nije pomenula mogućnost opoziva predsednika i da "ne zna odakle mu ta ideja". Predložila mu je da "prestane da šalje poruke preko medija i da sednu za sto".

"Ne pada mi na pamet da podnem ostavku, niti predsednik države na to može da me pozove jer nema te ustavne mogućnosti", izjavila je Kosor, a prenose hrvatski mediji.

Zbog govora u parlamentu BiH u kome je izrazio žaljenje zbog pokušaja hrvatske politike 1990-tih godina da podeli BiH, Josipovića je oštro krtikovala vladajuća rvatska demokratska zajednica (HDZ) na čelu s premijerkom i predsednicom te stranke Jadrankom Kosor. Optužili su ga da da njegov istup nije u skladu s Deklaracijom o domovinskom ratu.

Josipović je rekao da bi bilo mudro da je Vlada bila ta koja je inicirala pomirenje, navodeći da je na mesto stradanja Bošnjaka i Hrvata u Ahmićima, odnosno Križančevom selu mogla da ode i premijerka ili neki od bivših premijera.
XS
SM
MD
LG