Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Alkalaj u SB UN: Preventivnim merama sprečiti sukobe


Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj naglasio je u debati Saveta bezbednosti UN u Njujorku da je potrebno da se UN i međunarodna zajednica snažnije fokusiraju na preventivne mere i diplomatske napore s ciljem prevencije budućih sukoba.

On je ocenio da bi se time izbegla ljudska tragedija, destrukcija ekonomije i infrastrukture, a time i sama potreba za dugotrajnim, skupim i najčešće vrlo zahtevnim procesom postkonfliktne izgradnje mira, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Alkalaj je rekao da u izgradnji mira i stabilnosti moraju biti aktivno uključene sve zainteresovane strane, uključujući i lokalne vlasti, donatorske zemlje, zemlje čije vojne i policijske snage u okviru mirovnih misija UN učestvuju u izgradnji mira, međunarodne finansijske institucije, privatni i civilni sektor.

On je u debati o temi "Postkonfliktna izgradnja mira: Sveobuhvatna strategija izgradnje mira za prevenciju ponavljanja konflikta" podsetio da je BiH zemlja koje je prošla težak put od posleratne izgradnje mira i bezbednosti.

Prema njegovim rečima, mir i bezbednost su ostvareni i uz angažman UN mirovnih misija u BiH, pa sve do danas, kada je i sama aktivna učesnica u mirovnim misijama i procesima izgradnje mira u drugim delovima sveta i punopravna članica Saveta bezbednosti.

Alkalaj je izrazio spremnost BiH da u okviru svog delovanja u UN podeli svoja iskustva i stečeno znanje u svim situacijama u kojima je to potrebno, jer je prošla kroz sve faze ovog procesa.
XS
SM
MD
LG