Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počeli pomeni u Poljskoj


Na zvuk crkvenih zvona i sirena u Poljskoj tačno u podne na Trgu Pilsudskog stotine hiljada Poljaka, poljski državni vrh i inostrane delegacije su sa dva minuta ćutnje odali su poštu žrtvama tragičnog pada predsedničkog aviona prošle subote kraj Smolenska.

Na tom centralnom trgu u Varšavi preko puta Groba neznanog junaka, ispod papskog krsta sa koga se Poljacima obraćao njihov voljeni papa Jovan Pavle II podignut je veliki beli oltar i nad njim 10 metara visok beli krst.

Iza krsta na crnom platnu dugom 40 metara a visokom 9,5 fotografije su svih 96 poginulih u nesreći. Trebalo da je budu izloženi kovčezi ali još 21 telo nije identifikovano ni prebačno iz Moskve u domovinu.

Komemoracija na trgu Pilsudskog počela je čitanjem imena svih poginulih, naciji će se obratiti i premijer Donald Tusk a komemoracija nastavlja misom.

Za ljude u Varšavi danas brinu mladi izviđači a za bezbednost se stara 2.500 policajaca.

Predsednički par, Leh i Marija Kačinjski biće sahranjeni sutra popodne u Krakovu, u Katinskoj kripti ispod katedrale u starom zamku Vavel gde su od 14. veka krunisani poljski kraljevi.
XS
SM
MD
LG