Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nobilo: Trifunović bi bio oslobođen krivice u ponovljenom postupku


Advokat Ante Nobilo, koji u Hrvatskoj zastupa generala bivše JNA Vladu Trifunovića, izrazio je uverenje da bi u ponovljenom procesu pred hrvatskim sudovima Trifunović bio oslobođen krivice za ratne zločine u toj državi.

General Trifunović je tokom devedesetih godina u Hrvatskoj pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina.

Nobilo je u razgovoru za agenciju Beta izjavio da je u toku žalbenog postupka Vrhovni sud ukinuo rešenje županijskog suda u Varaždinu kojim je odbijen zahtev za ponavljanje postupka protiv Trifunovića i vratio celi predmet na ponovno odlučivanje.

Do ponavljanja postupka sigurno bi došlo kada bi general Trifunović došao u Hrvatsku, budući da mu je suđeno u odsustvu, objašnjava Nobilo.

Problem je, međutim, što bi on u tom slučaju završio u pritvoru, pa odbrana, kako kaže Trifunovićev zagrebački advokat, nije za tu opciju s obzirom na njegovo loše zdravstveno stanje.

Upitan može li obustavljanje krivičnog postupka protiv bivšeg komandata Varaždinskog korpusa JNA u Srbiji da utiče na postupak u Hrvatskoj, Nobilo je odgovorio da je reč o suprotstavljenim optužbama.

S jedne strane u Beogradu je bio optužen za izdaju, a u Hrvatskoj zbog ratnih zločina, podseća Nobilo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo je 17. marta od optužnice protiv generala Trifunovića i još četvorice oficira JNA.
XS
SM
MD
LG