Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ahmadinedžad: Osnovati telo za kontrolu nuklearnog oružja


Iranski predsenik Mahmud Ahmadinedžad predložio je danas osnivanje "međunarodnog nezavisnog tela" za kontrolu nuklearnog razoružanja i zatražio da se SAD "suspenduju" iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Međunarodno nezavisno telo, sa nadležnostima koje će dobiti od Generalne skupštine UN, trebalo da bi da bude formirano radi planiranja i nadgledanja nuklearnog razoružanja i sprečavanja proliferacije", rekao je Ahmadinedžad na početku međunarodne konferencije o nuklearnom razoružanju u Teheranu.

Iranski lider je istakao da bi "zemlje koje poseduju atomsko oružje, oni koji su ga koristili ili koji su pretili da će ga koristiti, naročito SAD, trebalo da budu suspendovani iz IAEA".

Ahmadinedžad je dodao da bi nezavisne države koje ne poseduju nuklaerno oružje trebalo da revidiraju Sporazum o neširenju nukleranog naoružanja.

Na skupu su se okupili zvaničnici Iraka, Sirije, Libana, Omana, Jermenije, Turkmenistana, Svazilenda, Rusije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a kako je saopšteno u Teheranu, konferenciji prisustvuje i specijalni predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova. Konferenciji prisustvuju i predsednik Organizacije islamske konferencije i predstavnici IAEA i UN.
XS
SM
MD
LG