Dostupni linkovi

U Varšavi očekuju milion građana pred sahranu


Širom Poljske danas tačno u 8 časova i 56 minuta, u trenutku kada se pre nedelju dana, kraj Smolenska u Rusiji, srušio avion predsednika Poljske Leha Kačinjskog sa 96 putnika i članova posade, crkvena zvona i sirene oglasile su se da u Varšavi Poljaci odaju poštu predsedniku i ostalim žrtvama te nesreće.

Predsednika i njegovu suprugu, Mariju Kačinjsku, na želju porodice sahraniće u nedelju popodne u katedrali u starom kraljevskom zamku Vavel u Krakovu gde leže poljski kraljevi, u novoj, Katinskoj kripti posvećenoj svim žrtvama, u prisustvu šefova država i vlada, ministara i visokih delegacija iz 71 zemlje sveta.

Na Trgu Pilsudskog, kraj Groba neznakog junaka u centru Varšave očekuje se danas i milion građana koji su iz cele zemlje i specijalnim besplatnim vozovima došli da odaju poštu poginulima.

Budući da sve žrtve nisu još identifikovane i njihova tela vraćena u domovinu, odustalo se od toga da budu izloženi kovčezi sa posmrtnim ostacima, a na vrh države i vojske koju je Poljska izgubila pre nedelju dana kraj Smolenska, podsećaće njihovi portreti.

Poljski izviđači koji su se danima starali o ljudima u redu, postavljali pred Predsedničku palatu njihove zapaljene sveće i cveće, najčešće crvene i bele što su boje državne zastave, ili lale koje je volela Marija Kačinjska, uklonili su sa prostora ispred palate više od 330 tona voska i uvelog cveća.

Da oproštaj počinje oglasiće danas tačno u podne zvona svih crkava u Varšavi, a posle jednočasovne ceremonije uz učešće poljskog državnog vrha i državne počasti, uslediće misa i potom ekumenska molitva.

Varšavski poslednji oproštaj obezbeđuje nekoliko hiljada policajaca, uz pojačanja iz cele zemlje.
XS
SM
MD
LG