Dostupni linkovi

Putnici će dobiti nadoknadu troškova zbog odgode letova


Putnici širom Evrope čiji su letovi otkazani ili odloženi zbog oblaka pepela izazvanog erupcijom vulkana na Islandu imaju pravo na nadoknadu troškova, saopštila je danas Evropska komisija (EK).

Evropski komesar za saobraćaj Sim Kalas (Siim Kallas) rekao je da, iako je oblak pepela vanredna okolnost, ne lišava putnike u avio saobraćaju njihovih prava.

Aviokompanije moraju da obezbede "osveženje, obroke i smeštaj, u skladu sa potrebama" i omoguće putnicima da "izaberu nadoknadu troškova ili da budu prebačeni na druge letove do krajnje destinacije".

"U vanrednim okolnostima kao što su ove putnici ipak nemaju prava na dodatno novčano obeštećenje kakvo imaju u slučaju da je za otkazivanje letova ili kašnjenje odgovorna aviokompanija", dodao je Kalas.

Velika Britanija, Irska i nordijske zemlje u potpunosti su zatvorile svoj vazdušni prostor, dok su u drugim evropskim zemljama aerodromi zatvoreni ili letovi otkazani. Letovi su otkazani i u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Danskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj.
XS
SM
MD
LG