Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veršbou: Srbija na raskršću između prošlosti i budućnostiSAD će podržati neophodne reforme i evroatlantske integracije zemalja zapadnog Balkana, koje su i snažni podsticaji za nastavak reformi, mirno rešavanje sporova i regionalnu saradnju, ocenjeno je u Potkomitetu američkog Senata za evropske poslove.

Pomochnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Filip Gordon (Phillip) rekao je da je region zapadnog Balkana od ključnog značaja za evropsku budućnost i da je zato u središtu stalnog I intenzivnog angažovanja administracije predsednika Baraka Obame.

Odsustvo političkog kompromisa u Bosni, stabilizacija Kosova i spor Grčke i Makedonije oko imena i dalje su izazovi u regionu, rekao je Gordon i istakao da će američka administracija nastaviti da u tesnoj saradnji s evropskim partnerima radi na postizanju dugoročnog cilja uspešne integracije regiona u evoratlantsku zajednicu.

Pomoćnik američkog ministra odbrane Aleksander Veršbou (Alexander Vershbow) rekao je da je stabilna, demokratska i ekonomski napredna Srbija važna za integraciju Balkana u evropsku zajednicu i da je Srbija ostvarila veliki napredak od smenjivanja režima Slobodana Miloševića.

On je naveo da je vlast pod vođstvom predsednika Srbije Borisa Tadića posvećana sprovodjenju reformi neophodnih za ulazak u EU i hapšenju preostalih haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Ipak, ovu ohrabrujuću viziju bi moglo omesti stalno fokusiranje Beograda na poseban deo svoje prošlosti: Kosovo", rekao je Veršbou i ocenio da aktivna kampanja Beograda protiv nezavisnosti Kosova "preti da preokrene kretanje ka regionalnoj stabilnosti i mogla bi potencijalno da ograniči ambicije Srbije da udje u EU. Srbija je na raskršću - da li će se okrenuti evropskoj budućnosti za koju kaže da je želi ili će biti zaglibljena u opsesiju prošloću. Trenutno Beograd pokušava da uradi oboje, što je pozicija za koju verujemo da je neodrživa", rekao je Veršbou.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG