Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karadžić negirao da je pozivao na napade na BošnjakeUnakrsno ispitujući drugog svedoka optužbe Sulejmana Crnčala, optuženi Radovan Karadžić negirao je danas pred Haškim tribunalom da je u leto 1992. pozivao na napade na Bošnjake, ali je svedok ostao pri izjavi da je to lično čuo.

Crnčalo je juče posvedočio da je u junu 1992. na Palama čuo Karadžića kako, posle pogibije srpskih vojnika, na mitingu kaže da "svaku muslimansku kuchu treba napadati bilo gde, jer se tako brani srpska kuća".

Tokom ispitivanja svedoka - čija je supruga, krajem avgusta 1995. poginula u eksploziji na sarajevskoj pijaci Markale - Karadžić je Crnčalu izrazio saučešće i ponovio da će tokom sudjenja dokazati da za tu eksploziju nije bila odgovorna Vojska Republike Srpske (VRS).

Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama Tribunala, granata koja je pala na Markale i ubila 49 osoba bila je ispaljena sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Bošnjacima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.
XS
SM
MD
LG