Dostupni linkovi

Vanredna vijest

WSJ: Sirija optužena za isporuku raketa Scud libanskom Hezbolahu


Sirija je isporučila projektile srednjeg dometa Scud šiitskom Hezbolahu u Liban, tvrde izraelski i američki zvaničnici, što je potez koji prijeti da poremeti vojnu ravnotežu na Bliskom istoku i unazadi diplomatsko približavanje Damasku Obamine administracije, piše u srijedu The Wall Street Journal.

Izraelski predsjednik Shimon Peres u utorak je javno optužio sirijskog predsjednika Bašara Asada za prebacivanje projektila Scud snagama Hezbolaha u Liban.

"Sirija tvrdi da želi mir a istodobno isporučuje Scudove Hezbolahu, kojem je jedini cilj prijetiti Izraelu", izjavio je Peres za izraelski javni radio.

Iako su Sirija i Hezbolah odbacili optužbe, sumnje su već uticale na američku vanjsku politiku, pa su opozicioni republikanci u Kongresu izvršili pritisak da se blokira imenovanje novog američkog ambasadora u Damasku, dok Bijela kuća traži imenovanje, navode zvaničnici Kongresa.

Vjeruje se da Scudovi imaju domet veći od 700 km, te da stavljaju Jeruzalem, Tel Aviv i izraelske nuklearne instalacije u domet Hezbolahovih vojnih snaga, navodi WSJ.
XS
SM
MD
LG