Dostupni linkovi

Homen: Neće biti zaštićenih u istrazi narko kartela


Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je večeras da u istrazi protiv članova organizovanih kriminalnih grupa neće biti zaštićenih i da je realno očekivati da i neki državni službenici i funkcioneri stranaka budu predmet istrage.

"Nije realno očekivati da imate političare koji su prenosili drogu. Ali je vrlo realno očekivati da određeni nosioci državnih funkcija ili predstavnici određenih stranaka budu predmet finansijke istrage. Ovdje već pričamo o klasičnom djelu korupcije, odnosno pranja novca", rekao je Homen u izjavi za Televiziju B92.

Homen je dodao da postoji politička odluka da se nastavi odlučna borba protiv organizovanog kriminala i izrazio zadovoljstvo zbog toga što postoji spremnost i kod nekih opozicionih stranaka da se u to uključe.

Govoreći o saznanjima da su najviši državni funkcioneri Srbije ugroženi zbog toga što je država odlučna da se bori protiv organizovanog kriminala, Homen je rekao da su prva takva saznanja stigla nakon usvajanja Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, a da se o tome tek sada govori jer je "situacija ozbiljna i nikada ozbiljnija".

Homen je negirao da se radi o političkom marketingu i podsjeetio na negativna iskustva koja je Srbija imala sa ubistvom premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

On je, međutim, najavio da će država nastaviti da oduzima nelegalno stečenu imovinu poput stanova, lokala ali i zemlje i kompanija koje su u posjedu kriminalaca.

Državni sekretar Srbije je ocjenio da je podizanje optužnice protiv članova Šarićeve kriminalne grupe dobar povod da se unapredi saradnja policija i tužilaštava Srbije i Crne Gore i pohvalio način na koji je slična saradnja ostvarena sa Hrvatskom u slučaju istrage ubistva Iva Pukanića.
XS
SM
MD
LG