Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potvrđeno, sahrana Kačinjskog u dvorcu KrakovPredsjednik Poljske Leh Kačinjski i njegova supruga Marija biće sahranjeni u nedelju u starom zamku poljskih kraljeva Vavel, saopštio je večeras krakovski kardinal Stanjislav Điviš.

"Predsjednik i prva dama biće sahranjeni zajedno. Ne mogu da se razdvoje, zajedno su bili cio život", rekao je Điviš novinarima i pozvao Poljake da imaju razumijevanja za odluku da Leh i Marija Kačinjski počivaju pored poljskih kraljeva, i da ta odluka Poljake spoji, a ne opet podijeli.

Iako je tragična smrt predsjednika Kačinjskog u avionskoj nesreći kraj Smolenska u subotu potpuno otupila oštricu negativnih emocija koje je za života budio kod dvije trećine Poljaka, najava da bi mogao da bude sahranjen na tom svetom mjestu poljske istorije već je okupila na facebooku Poljake koji zbog toga protestuju.

"Junačka smrt dužna je da nas ujedini za dobro i mir naše domovine. Podjele ničemu ne služe. Spaja nas patriotizam, a njime se odlikovao pokojni predsjednik", kazao je kardinal Điviš.

Krakovom će pogrebna povorka s posmtrnim ostacima predsednika Kačinjskog i prve dame proći u nedjelju popodne od bazilike u centru
do zamka Vavel, gdje će Kačinjski biti sahranjeni u kripti međuratnog poljskog vođe maršala Juzefa Pilsudskog.

Kovčezi predsjedničkog para izloženi su od danas popodne do subote,kada je u Varšavi zakazan zvanični, državni posljednji oproštaj od
96 poginulih u avionskoj nesreći kraj Smolenska, u Predsjedničkoj palati.

XS
SM
MD
LG