Dostupni linkovi

Kirgistan će produžiti najam baze Manas SAD



Premijerka kirgistanske prelazne vlade Roza Otunbajeva izjavila je da će njena vlada produžiti najam američkoj vojnoj bazi Manas, ključnoj za vojne operacije SAD u Avganistanu.

Otunbajeva je u intervjuu za agenciju AP navela da će njena vlada omogućiti automatsko produženje američkog najma Manasa, kada postojeći jednogodišnji ugovor istekne u julu. Ona, međutim, nije precizirala na koje vrijeme će biti produžen najam.

Američka vojna baza u Manasu, na međunarodnom aerodromu u kirgistanskoj prijestonici Biškek, tranzitna je tačka za američke trupe koje idu u
Avganistan, a u njoj se i ratni vojni avioni SAD pune gorivom.

Otunbajeva je u intervjuu za AP dodala i da je prelazna vlada Kirgistana ponudila bezbjednosne garancije svrgnutom predsjedniku Kurmanbeku Bakijevu i njegovoj porodici ukoliko podnese ostavku i napusti zemlju.

Bakijev je pobjegao iz Biškeka prošle srijede, nakon protestnog mitinga tokom koga su demonstranti zauzeli vladine zgrade, a u sukobima sa policijom poginula su 83 čovjeka.

Bakijev je danas posle mitinga u svom rodnom selu Tedžit, na kome je bilo oko 5.000 njegovih pristalica, izjavio da je voljan da podnese ostavku ukoliko mu bude garantovana bezbijednost.
XS
SM
MD
LG