Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BIH prijeti suspenzija u Parlamentu Savjeta Evrope


Učešće Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Europe (SE) moglo bi biti suspendovano ukoliko se uskoro ne sprovedu promjene ustava i izbornog zakonodavstva, koji su u sadašnjem obliku protivni Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, upozorio je Kimo Sasi, izvjestitelj posmatračkog tima te skupštine za BiH.

Sasi i Karin Voldset, suizvjestitelji za BiH, sastali su se u Sarajevu sa zastupnicima u oba doma parlamenta BiH kako bi provjerili je li išta učinjeno u sprovođenju presude Europskog suda za ljudska prava koji je ocijenio kako BiH krši prava pripadnika manjinskih etničkih skupina jer im onemogućava kandidovanje za predsjedništvo BiH i Dom naroda državnog parlamenta.

"Razočaran sam radnom grupom koja je održala samo tri sastanka i ništa bitno nije učinila. Vrijeme do izbora sada je prekratko da bi se nešto učinilo u tom području", kazao je Sasi na konferenciji za medije. Dodao je kako su mu u parlamentu BiH kazali da nije bilo moguće postići saglasnost o zakonskim prilagođenjima.

Sasi je upozorio kako stoga opšti izbori najavljeni za novembar neće biti sprovedeni u skladu sa spomenutom konvencijom i sudskom presudom te stoga prijeti opasnost suspenzije sudjelovanja parlamentaraca iz BiH koji bi bili delegirani u Parlamentarnu skupštinu SE-a.ž

"To bi se moglo dogoditi ako se izborni zakon i ustav ne promijene najkasnije odmah nakon izbora", reako je Sasi.
XS
SM
MD
LG