Dostupni linkovi

Otkriveni organizatori napada u Moskvi i Dagestanu



Ruske služebe su otkrile organizatore niza napada izvršenih krajem marta u moskovskom metrou i u Dagestanu, nestabilnoj republici na ruskom Kavkazu, u kojim je bilo više od 50 mrtvih, izjavio je u direktor specijalnih ruskih službi FSB Aleksandar Bortnikov.

"Identifikovani su izvršioci i organizatori terorističlkih akcija u moskovskom metrou i u Kizlijaru, u Dagestanu, kao i okolnosti u kojima su pripremani i izvršeni ovi zločini", izjavio je Bortnikov, a objavila ruska televizija.

Govoreći na sjednici Ruskoga protivtererorističkog komiteta, Bortnikov nije naveo podatke o identitetu i porijeklu osumnjičenih, prenio je AFP.

Odgovornost za dvostruki samoubilački napad počinjen 29. marta u Moskvi, u kojem je bilo 40 mrtvih, preuzeo je vođa pobunjeničke islamističke grupe "Kavkaski emirat" Doku Umarov, u videosnimku postavljenom dva dana kasnije na internetskoj stranici Kavkazcentar, bliskoj pobunjenicima.

Pobunjenički vođa je objasnio da se radilo o "osveti" za operaciju ruskih snaga reda izvedenu 11. februara u Ingušetiji, drugoj nestabilnij republici na ruskom Kavkazu.

Bortnikov je izjavio da je "eliminisano 26 terorista" umiješanih u napad koji je doveo do iskliznuća iz tračnica voza na relaciji Moskva - Sankt Petersburg u novembru prošle godine i u "više od 50 terorističkih akcija protiv predstavnika snaga reda i specijalnih službi".

Uhapšeno je 14 osumnjičenih osoba, kazao je on.

Ruske snage sigurnosti su u martu saopštile da su ubile vođu islamističke gerile na Sjevernom Kavkazu i još sedam pobunjenika osumnjičenih za organizovane napada na Nevski Express, u kojem je bilo 27 mrtvih i stotinjak povrijeđenih.
XS
SM
MD
LG