Dostupni linkovi

Obama: Spriječiti da nuklearni materijal dođe u ruke terorista


Drugog dana nuklernog samita američki predsjednik Baraka Obama pozvao na predstavnike 47 država svijeta na zajedništvo u spriječavnju da nuklerni materijal padne u ruke teroristima.

"Nuklerani materijal može biti prodat ili ukraden i pretvoren u nuklerano oružje koje posjeduju destine nacija.Samo i namjanja svota polutonijuma, veličine jedne jabuke može ubiti i povrijediti stotine hiljada nevinih ljudi. Terorističke mreže kakva je Al Kaida pokušavaju da dođu do materijala za nuklearno oružje i kada budu uspjeli u tome možete biti sigurni da bi ga upotrijebili. Potpuno je jasno da je opasnost od nuklearnog terorizma jedna od najvećih prijetnji globalnoj sigurnosti i našoj kolektivnoj bezbijednosti," rekao je Obama.

Američki predsjednik je kazao da postoji mogućnost "pojedinačno kao nacije" da se preduzmu posebne i konkretne mjere da se obezbijedi nuklearni matrijal u tim zemljama kako bi se spriječili trafiking i krijumčarenje.

"To će biti naš fokus danas. Imamo mogućnost da ojačamo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju IAEA, sa resursima i autoritetom potrebnim da se suoče sa njihovom odgovornošću. To će biti naš fokus na radnom ručku," kazao je Obama, dodavši da imaju mogućnost da kao međunarodna zajednica "produbimo našu saradnju institucionalno i partnerski kako bismo pomogli u spriječavanju da nuklearni materijal dođe u ruke terorista."
XS
SM
MD
LG