Dostupni linkovi

Poljski parlament i vlada odali poštu žrtvama



Sejm i Senat poljskog parlamenta, vlada, predstavnici ključnih institucija Poljske i porodice 96 žrtava odali su danas na zajedničkoj komemorativnoj sjednici poštu poginulima u padu aviona poljskog predsjednika Leha Kačinjskog u subotu, kraj Smolenska u Rusiji.

"Svako od nas u ovom momentu kada gleda cvijeće na mjestu gde su sjedele naše kolege poslanici misli na njih", kazao je predsednik Sejma Bronjislav Komorovski nakon što je parlament minutom ćutanja odao poštu žrtvama.

U avionskoj nesreći stradalo je 18 članova parlamenta, a na njihovom mjestu bili su danas crveno-bijeli buketi cveća, u nacionalnim bojama Poljske.

Komorovski je naglasio da je gubitak parlamenta u toj nesreći ogroman. Sponatno i prije tog apela poslanici svih partija prilazili su bratu poginulog predsjednika, lideru opozicionih konzervativaca Jaroslavu Kačinjskom, da mu izraze najdublje saučešće.

Predsednik Senata Bogdan Borusevič izrazio je, takođe, zahvalnost Rusiji i njenim zvaničnicima za pomoć, saučešće i predusretljivost koju pokazuju od prvih trenutaka kada je Poljsku zadesila tragedija u kojoj je u istom avionu izgubila predsjednika, prvu damu i veliki dio državnog i vojnog vrha.

Na komemoraciju u Sejm došli su i predsjednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek i prethodnici Kačinjskog na čelu Poljske, bivši predsjednici Leh Valensa i Aleksandar Kvašnjevski.

Na komemorativnoj zajedničkoj sjednici oba doma poljskog parlamenta pročitana su zatim imena žrtava i usvojena rezolucija njima u čast.

Hiljade Poljaka uprkos kiši čekaju od popodneva u dugom redu u ulici Krakovsko pšedmješće da u Predsjedničkoj palati gde su izloženi kovčezi sa posmrtnim ostacima Leha i Marije Kačinjski odaju poštu predsjedniku i prvoj dami.

Poljska vlada i Poljska katolička crkva danas su naglasili da će poštovati volju porodice, ćerke Marte i brata blizanca predsednika, Jaroslava Kačinjskog ako budu htjeli, kako je nezvanično najavljivano, da supružnici budu sahranjeni u starom zamku Vavel u Krakovu gdje počivaju poljski kraljevi.
XS
SM
MD
LG