Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanović žestoko kritikovao opoziciju


Crnogorski premijer Milo Đukanović optužio je danas u parlamentu opoziciju da "preko leševa" pokušava da dođe do vlasti i "uništi ekonomsku osnovicu" države.

U oštro intoniranoj debati o povjerenju vladi, premijer je rekao da njen dio želi da "stvori što veći socijalni haos, da radi sve da okleveta investitore, izazove bunu kod radnika protiv privatizacije, izvede ih na ulice i okrene ih protiv investitora".

"Tjeranje investitora pokušaj je uništavanja ekonomske osnovice Crne Gore i pokušaj da se vratite na pozicije Vojislava Koštunice, koji je tvrdio da je Crna Gora ekonomski neodrživ sistem", optužio je Đukanović opoziciju.

Opozicija smatra da izvršnoj vlasti treba izglasati nepovjerenje jer je odgovorna za "lošu bezbijednosnu" i "sve lošiju" ekonomsku situaciju u zemlji. U inicijativi se, pored ostalog, navodi da je vlada "odgovorna za narušeno opšte stanje bezbijednosti" u državi, kao i za "neefikasnost državnih institucija u borbi protiv svih oblika kriminala, a naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Motiv za glasanje o nepovjerenju vladi jeste i "sve lošija ekonomska situacija" u zemlji, "pad standarda građana i dramatičan pad bruto društvenog proizvoda".Opozicija smatra da izvršna vlast "nema adekvatan odgovor" za zaustavljanje i ublažavanje posljedica krize.

Lider Pokreta za promene (PZP) Nebojša Medojević ocjenio je da je izvršna vlast izgubila legitimitet, jer nije ispunila izborna obećanja, i optužio je vladu za "uništvanje i rasprodaju resursa" i pretvaranje države "u sirovinsku bazu iz koje novac izvlači nekoliko tajkuna".

Crnogorski premijer je uzvratio da smjena vlasti u Crnoj Gori "nije realna", jer "većina građana veruje objektivnom i kritičkom sudu referentnih, međunarodnih institucija o Crnoj Gori i svojim očima, ne opozicionoj interpretaciji crnogorske stvarnosti".
XS
SM
MD
LG