Dostupni linkovi

Silajdžić o odnosima sa Srbijom, slučajevima Ganić i Jurišić



Predsjedavajući Predsjedništva Bosne I Hercegovine Haris Silajdžić izjavio je danas u Mostaru da slučajevi kao što su Jurišić i Ganić opterećuju odnose BiH i Srbije.

Na otvaranju Mđunardonog privrednog sajma u Mostaru, Silajdžich je u prisustvu predsjednika Srbije Borisa Tadića istakao da u Beogradu u zatvoru nevin leži Ilija Jurišić.

"Nedavno je u Londonu, na osnovu potjernice iz Srbije uhapšen i bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i to samo par dana nakon što je BIH potpisala sporazum sa Srbijom", rekao je Silajdžić. On je dodao da to ne doprinosi regionalnoj saradnji i da će samo "odmochi" odnosima BiH i Srbije.

"Ako nas više ne mogu etnički čistiti, onda nas hapse, kao Ganića u Londonu", rekao je Silajdžić obraćajući se prisutnima na sajmu privrede u Mostaru.

Silajdžić je naglasio da politika nije bila saveznik za dobroposlovanje između BiH i Srbije i dodao da treba "iskoristiti sličnosti i zajedničke interese kako bi zemlje regiona zajednički istupile ka trećim tržištima".

Prema Silajdžićevim riječima, ne smiju se "problemi gurati pod tepih"i o njima treba razgovarati kada se za to ukaže prilika.Sajam privrede u Mostaru otvorio je predsjednik Srbije Boris Tadić koji se od juče nalazi u službenoj posjeti BIH .
XS
SM
MD
LG