Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tijelo Marije Kačinjski stiglo u Varšavu


Tijelo poljske prve dame Marije Kačinjske dopremljeno je iz Moskve, gdje je izvršena identifikacija, u Varšavu.

Sahrana poljskog predsjednika Leha Kačinjskog i njegove supruge, koji su izgubili živote u avionskoj nesreći u Rusiji s još 94 osobe, trajat će dva dana - nacionalna ceremonija predviđena je u subotu, a sam pogreb predsjedničkog para u nedjelju, rekao je predstavnik predsjedničke kancelarije Jaček Sašin.

Porodica je već odabrala mjesto na kojem će predsjednički par počivati, a to za sada ne može biti objavljeno, dodao je on.

Poljski mediji nagadaju o tri lokacije, varšavskom centralnom groblju, varšavskoj katedrali svetog Ivana ili nacionalnom hramu Božje providnosti, kompleksu koji je još uvijek u gradnji i koji bi osim istoimene crkve trebao sadržavati muzeje Jovana Pavla II i kardinala Stefana Visižinskog te panteon zaslužnih Poljaka.

Avionska nesreća dogodila se u blizini Smolenska, na zapadu Rusije. Poginulo je 96 osoba, među kojima neki od najviših poljskih političkih i vojnih zvaničnika.Do sada je identifikovano gotovo polovina žrtava.

Tijelo predsjednika Kačinjskog identifikovao je njegov brat blizanac u subotu na mjestu nesreće. U Varšavu je vraćeno u nedjelju uz najviše počasti i doček desetina hiljada građana .
XS
SM
MD
LG